Keresés
Kategoria

AZ ÉSZT RALLYN SZERZETT DOBOGOS HELLYEL TOVÁBBRA IS AZ ÉLEN ÁLL A RALLY VILÁGBAJNOKSÁGBAN A TOYOTA


A TOYOTA GAZOO Racing World Rally csapatának fantasztikus utolsó napja volt az Észt Rallyn, ahol Sébastien Ogier dobogós helyen végzett, Kalle Rovanperä megnyerte a gyorsasági szakaszt , illetve mind a hat szakaszon a Toyota Yaris WRC győzött.Ogier tovább növelte előnyét a pilóták mezőnyének élén, míg a Toyota továbbra is első az autógyártók versengésében. 


Ogier ás navigátora, Julien Ingrassia két szakaszgyőzelmet arattak az utolsó napon, bebiztosítva ezzel harmadik helyüket az összetettben – alig 4.7 másodperccel lemaradva a második helyről. A rallyt záró gyorsasági szakaszon negyedik helyen célba érő Ogier immár kilenc ponttal vezet csapattársa, Elfyn Evans előtt. 

Evans and és navigátora, Scott Martin megnyerték a vasárnapi első szakaszt, majd összetettben a negyedik helyen fejezték be a rallyt, miután a gyorsasági szakaszon másodikak lettek. Rovanperä és navigátora, Jonne Halttunen három szakaszon győzött vasárnap , illetve összesen öt szakaszon a hétvége során. A rally legmagasabb osztályában teljesített negyedik versenyén Rovanperä megmutatta: elég gyors ahhoz, hogy a győzelemért küzdhessen. Első alkalommal szombat reggel állt vezető helyen egy WRC-fordulóban, mielőtt fél percet veszített egy abroncsprobléma miatt, majd egy teljes perce kiesett egy szabálysértést követő büntetés miatt. Alig 1 perc 18,7 mp időhátránnyal végzett a győztes mögött, miután idén második alkalommal győzött a gyorsasági szakaszon. 

A TOYOTA GAZOO Racing WRC Challenge Program keretében induló Takamoto Katsuta összetettben az ötödik helyen kezdte a napot – eddigi legjobb szereplését követően a rally legmagasabb szintjén –, de kiesett a vasárnapi második szakaszon. 


Tommi Mäkinen (csapatfőnök) 
“

Az Észt Rally végeredménye nagyon jó az egész csapat számára, hiszen mind a pilóták, mind a csapatok mezőnyében megőriztük első helyünket. Nem vagyunk teljesen elégedettek szereplésünkkel. Beállításaink nem voltak tökéletesek az útviszonyokhoz, amik eltértek attól, amire a tesztelés során felkészültünk. A mai napon, amikor gyorsabban lehetett menni, láttuk, hogy összes pilótánk képes a legjobb időket elérni. Kalle gyorsasága kivételesen impozáns dolog egy ilyen fiatal versenyző esetében. Úgy tűnik, akkor szerepel a legjobban, amikor a legnagyobb nyomás nehezedik rá, ahogyan itt is történt a gyorsasági szakaszon. Csak találgatni lehet, hogy mi történhetett volna, ha nincs az abroncsprobléma tegnap, mert biztos vagyok abban, hogy sokkal jobb eredményt ért volna el összetettben.” 
Sébastien Ogier (a 17. rajtszámú autó pilótája) 

“Ez egy pozitív eredmény számunkra. A dobogós helyezés jól jön a bajnokság szempontjából. Biztos, hogy van bennünk némi frusztráció, mert tudjuk, hogy szerepelhettünk volna jobban is ezen a hétvégén, és voltak lehetőségek, amikkel nem sikerült élnünk. Győzni nehéz lett volna itt, de bennünk volt egy sokkal szorosabb eredmény, legalább a második hely. Szerettem volna többet kihozni a gyorsasági szakaszból is, de ez volt a legnehezebb része a hétvégének, és amikor túl kockázatosnak érzem, hogy mindent beleadjak, akkor inkább megelégszem a biztos dobogós hellyel. Mindemellett jó, hogy sikerült fontos pontokat szereznünk egy nehéz hétvégén.” 

Elfyn Evans (a 33. rajtszámú autó pilótája) 

“Nem vagyok maradéktalanul elégedett a végeredménnyel, de összetettben negyedikek lettünk, míg a gyorsasági szakaszon másodikak. Helyenként jó tempóban tudtunk menni, de ezt nem sikerült egyenletesen fenntartani. Éjszaka elvégeztünk pár módosítást, és a ma reggeli csúszós útviszonyok között valamivel jobbnak éreztem a beállításainkat. Ezután nem volt könnyű dolgom, amikor már elég rossz utakon mentünk, de úgy tűnik, mindig kompromisszumot kell kötni. Ahogyan máskor is, vannak dolgok, amiken kellene még dolgozni, de végül is egy nehéz hétvégén vagyunk túl – méghozzá tisztességes számú ponttal a zsebünkben.” Kalle Rovanperä (a 69. rajtszámú autó pilótája) 

“Nagyon boldog vagyok. Jól sikerült ez a hétvége mind a tempó, mind a vezetés tekintetében. Megtettem mindent, amit tudtam, és nem követtem el hibákat, még ennél a nagyon gyors tempónál sem. Volt egy kis balszerencsénk, és ez egyszerűen nem a mi hétvégénk volt, de néha ilyen a rally. A gyorsasági szakasz elég jól sikerült, ott nagyon hajtottam, de nem csúszott be semmilyen hiba, szóval örülök. Nagyon köszönöm a csapatnak, hogy ilyen jó autóval versenyezhettem.”