Keresés
Kategoria

F1: ELADTÁK A WILLIAMS CSAPATÁT


Nem bírta tovább az istálló az anyagi gondokat, Sir Frank Williams kénytelen volt eladni F1-es csapatát. Az eladás következményeiről és az új vevőről is szó lesz a következőkben.A hibrid-éra kezdetén 2014-ben és 2015-ben is a konstruktőri bajnokság harmadik helyén végeztek. Az utóbbi években viszont azt kellett megszoknunk, hogy a Williams sereghajtóvá vált a mezőnyben, de most legalább a csapat anyagi gondjai megoldódhatnak, és elindulhatnak azon a bizonyos emelkedőn. 

A gárda új tulajdonosa – egyelőre még nem tudjuk mekkora részben – egy New York-i székhelyű cég, a Dorilton Capital nevet viseli. Számos befektetési területük van az egészségügytől kezdve a gyártáson keresztül egészen a mérnöki szakágig. Az új tulajdonos cég biztosan nem változtatja meg a csapat nevét, tehát nem tűnik el a nagy név az F1-ből, mely 9 konstruktőri bajnoki címet és 114 győzelmet tudhat magáénak.  

Azt sem tervezik, hogy a székhelyét áttennék az amerikai kontinensre, így a csapat jelenlegi bázisa is megmarad a grove-i Oxfordshire-ben. Mérnököket még mindig Angliában a legkönnyebb találni az F1-hez, nem véletlen, hogy a legtöbb csapat ott székel. Ráadásul a jelenlegi dolgozóktól sem várható el, hogy hagyják ott jelenlegi életüket, és költözzenek máshová. 

A cég elnöke, Matthew Savage a következőket mondta a projektről: „Úgy gondoljuk, mi vagyunk az ideális partner számukra a rugalmasságukkal és már számos hosszútávú befektetésben vettünk részt. Ez majd lehetővé teszi a csapatnak, hogy a legfőbb céljára koncentráljon: visszatérni a mezőny elejére a rajtrácson.” 

Az egyelőre még kérdéses, lesznek-e változások a csapatnál az egyes részlegeken, de úgy tűnik, hogy Sir Frank Williams és Claire Williams is maradnak vezető pozíciójukban. Claire Williams így mesél a helyzetről: „Egy olyan partnert akartunk találni, aki ugyanazt az elhivatottságot és értékeket képviseli, mint mi, aki felismeri és szabadjára engedi a csapatban rejlő potenciált. Tudjuk, hogy a Dorlintonban megtaláltuk mindezt. Olyan emberek dolgoznak ott, akik megértik a sportot, és tudják, hogyan lehet elérni a sikert. Olyanok, akik tisztelik a csapat hagyományait, és mindent megtesznek azért, hogy sikeres jövőt biztosítsanak számunkra. Ez most egy korszak vége a Williams történetében, mivel már nem a családé a csapat, de tudjuk, hogy jó kezekben van a csapat.”

Kívánjuk nekik a legjobbakat és örüljünk, hogy a Williams továbbra is az F1 része marad. 

Írta: Czinege Ádám 

Fotó: Instagram