Keresés
Kategoria

MOTOGP: A BALESET A VERSENYZŐK SZEMSZÖGÉBŐL


Kicsit beárnyékolta Andrea Dovizioso hétvégi győzelmét a hatalmas baleset, ami előtte történt Johann Zarco és Franco Morbidelli között. A kettő érintett, és kettő majdnem érintett versenyző beszélt az esetről.A Red Bull Ringen Johann Zarco próbálta előzni Franco Morbidellit. A francia befékezett Morbidelli előtt, összeértek az egyenesben, és mindketten kisodródtak. Akkora volt a tempó, hogy a motorok nem álltak meg a következő kanyarig, ahol éppen Maverick Vinales és Valentino Rossi fordult be. Isteni szerencse, hogy a két motor éppen Rossi orra előtt és háta mögött repült el, és az előbb lévő motor Vinalest is éppen elkerülte. A roncsok végül a kanyar melletti bukótérben landoltak. 

Franco Morbidelli élesen bírálta Johann Zarcót az eset után: „Zarco egy félőrült. Ha így fékez 300 km/h-s sebességnél, akkor a legkisebb tiszteletet sem mutatja saját maga felé sem, és azok felé sem, akikkel versenyez. Nagyon remélem, hogy ez a hatalmas baleset kicsit elgondolkodtatja, mert ez nagyon veszélyes volt, nekem, Valentinónak és Mavericknek egyárant. Sajnálom, de én nem tehettem semmit: amikor fékeztem, Johann ívet váltott, és csak sodródtam az eseményekkel.” 

Valentino Rossi első mondatai a következők voltak: „Ijesztő és borzalmas volt. Basszus, rosszul érzem magam, rendkívül megijedtem. Nagyon veszélyes volt. Nehéz volt újra a rajtra koncentrálni, de nem volt más választásom: nem mondhattam, hogy viszlát, hazamegyek. A barátnőm teljesen összetört az esettől.” 

Rossi sem ment el szó nélkül amellett, hogy a francia versenyző felelőtlenül viselkedett: „Zarco megelőzte Morbidellit az egyenesben, és nem akarta, hogy visszaelőzze, ezért befékezett előtte. Valamit kellene csinálni vele a versenybíróságnak, mert Brnóban meg Espargarót ütötte ki. Mindenki nagyon agresszív a MotoGP-ben, de igaz ez a kisebb osztályokra is. Megértem, de fontos lenne, hogy ne essünk túlzásokba. Tisztelni kell a többi versenyzőt, mert nem felejthetjük el, hogy ez egy nagyon veszélyes sport. Különösen egy olyan pályán, ahol hosszú egyenesek vannak, és 300km/h-val megyünk.”Maverick Vinales így emlékezett vissza a körülményekre: „Amikor a motorok összeértek, hallottam, hogy végigkarcolják az aszfaltot. Arra gondoltam, hogy basszus valaki elesett. Aztán egy hatalmas csattanást hallottam, azt hiszem ez az volt, amikor Johann motorja a falnak ütközött. Mindenütt repülő alkatrészeket láttam, így megpróbáltam védeni és takarni magam, amikor láttam, hogy a motor elrepül mellettem. Utána pedig teljes gáz, mert nem volt rögtön piros zászló, és akkor nyomnom kell.” 

Johann Zarco is elmondta álláspontját: „Amit ők gondoltak (Rossi és Morbidelli) nem helytálló: nem szándékosan csináltam, hogy mindenáron megállítsam Morbidellit. Fékeztem, de azért, mert úgy gondoltam, hogy visszaelőz. Nem bevágni akartam elé, hogy megállítsam. Őrültség lett volna ez a szándék tőlem, és rendkívül veszélyes, ennek tudatában is vagyok. Láttam Francót az orvosi központban, és megöleltük egymást, mert mindketten megijedtünk. Szomorú voltam, mert Franco és Valentino elmondta, hogy látták a helyzetet. Én is elmondtam nekik, mi történt, és most már minden jobb. Szerencsére senki sem sérült meg.” 

Hétvégén ismét a Red Bull Ringen versenyez a MotoGP mezőnye. Remélhetőleg nem látunk hasonlót. 

Írta: Czinege Ádám 

Fotó: MotoGP Media