Keresés
Kategoria

MOTOGP: NE MENJÜNK EL AZ F1 IRÁNYÁBA


Korábban beszámoltunk róla, hogy a koronavírus miatt korlátozások lesznek a MotoGP hétvégéin is. A versenycsapatok nem lehetnek jelen teljes létszámban: a gyári csapatok maximum 45 fővel, a szatellit istállók 25 fős személyzettel vehetnek részt a futamokon.A KTM motorsportigazgatója, Pit Beirer szerint éppen elég ez a létszám is, ebben a tekintetben nem szeretné, ha a MotoGP a száguldó cirkuszt követné: „Úgy gondolom, hogy ez a számú (45 fős) személyzet még mindig elég a versenyekre. Ahhoz, hogy a sport továbbra is egészséges maradjon, nem kellene az F1 irányába mennünk, és 60, 70, 80 vagy annál több mérnökkel dolgoznunk, akik otthonról elemzik az adatokat.” 

„Természetesen segítene, de ez egyáltalán nem szükséges ahhoz, amit csinálni akarunk. Motorokkal szeretnénk versenyezni a versenypályán, és a szurkolókat akarjuk szórakoztatni ezzel a show-val.” 

Az osztrák alakulat igazgatója szerint nem létfeltétel a hatalmas számú mérnöki gárda: „Miért nézi az ember a MotoGP-t? Azért, hogy láthassa a versenyzőket ezeken a rakétákon, és megtudják, melyikük a legjobb közülük ezeken a gépeken. Nem azért jönnek el a versenypályára, vagy kapcsolnak oda a TV-ben, hogy kiderüljön, melyik a 100 legokosabb mérnök a hétvégén, aki a háttérben dolgozik.” 

„Minden egyes eurót bánok, amit valaha is erre kellett költenem. Pont ugyanazt a felfogást szeretném a versenyzésbe, amilyen most. Amikor azt mondjuk, hogy hiányzik a versenyzés, a pályán zajló csatára gondolunk, nem pedig a háttérmunkára. Mindannyian a versenypályán akarunk lenni, és ha most valakit nem engednek, azért nem kell bánkódni, de a többieknek szolgáltatnia kell a showt!” 

Mindenesetre jó lenne, ha a MotoGP többi csapatvezetője is hasonlóan gondolkodna Beirerrel. 

Írta: Czinege Ádám 

Fotó: MotoGP Media