Keresés
Kategoria

QUARTARARO: MARQUEZ MIATT EDZÜNK ANNYIT


Marc Marquez sikerességét senki nem kérdőjelezi meg: hét bajnokságból hatot nyert meg debütálása óta, ami még senki másnak nem sikerült rajta kívül a MotoGP-ben. Fabio Quartararo, a Yamaha szatellit versenyzője arra hívta fel a figyelmet, hogy Marquez már a kezdetektől fogva nagyon keményen edz, mind az edzőteremben, mind pedig a pályán (salak) egyaránt.A francia szerint Marquez egyfajta edzéskultúrát vitt a versenyzésbe, ami a többiekre is hatással volt: „Az edzések milyenségét, ami most látható a világbajnokságon, Marc alapozta meg, egyértelműen emelkedett a mennyiségük. Ez elmondható mindhárom kategóriáról, a Moto3-ról, a Moto2-ről és a MotoGP-ről is.” 

„Mielőtt Marquez debütált 2013-ban, senki nem edzett annyit, mint most. Marc megnyerte az első tíz versenyt 2014-ben, és azt láttuk, hogy mindig kifulladásig edz. Aztán mindenki változtatott. Én láttam őt, amikor a Moto3-ban versenyeztem, és engem is nagyon motivált.” 

Quartararo épp Marquez miatt látta meg, hogy mennyire jót tesz a motocross a fizikálisan az emberrel: „Két éve én is elkezdtem a salakmotorozást, mert Marc is sokat versenyzett, és ez nagyon jó gyakorlás. Fizikálisan nagyon jó edzés, nagyon erősnek kell lenni egy 20 perces motocross versenyen: ilyenkor sokat használjuk a karunkat, az alkarunkat és a lábunkat. Ez többé-kevésbé a MotoGP-ben is így van, de furcsa érzés felülni az M1-re egy utcai motor után.” 

Egyre itt a szezon a nyakunkon, már tesztelgetnek is a csapatok, így szerencsére már nem csak a motocross és az edzés marad a versenyzőknek. Egy hónap múlva újra felvehetik a kesztyűt. 

Írta: Czinege Ádám 

Fotó: MotoGP Media